Results 1 to 6 of 6

Thread: changes to xorg.conf not taking effect upon reboot?

Hybrid View

  1. #1
    Just burned his ISO
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    3

    Default changes to xorg.conf not taking effect upon reboot?

    Hello All,

    I have searched all day for an answer to this, and I've experimented all night on my own, but I haven't been able to sort it out. I am rather inexperienced with Linux, but I am a technical person and comfortable diving in.

    My newish laptop requires me to run commands to get the touch pad (elantech) to work properly.

    synclient FingerLow=1
    synclient FingerHigh=1


    Before I run these commands in the terminal the touch pad requires half of my finger to be in contact with it to register my touch. After running these commands, it behaves exactly as I expect it to. Other settings for the touch pad I have changed in the Mouse Prefs (System>Preferences>Mouse) like two finger scrolling etc..

    I've read elsewhere that I should be able to edit the xorg.conf file to include these settings so that I don't have to do it manually. When I edit my file (/usr/share/xreprobe/xorg.conf) to contain these settings formatted to match the settings already present, they do not seem to take effect upon reboot (i have persistent installation of BT on a flash drive). I confirm this by running synclient-l and seeing that the values for FingerHigh and FingerLow are back to the defaults. Is there another xorg.conf file hidden somewhere else, or another file altogether I should be looking at? Any help is appreciated, and I apologize ahead of time for my newbness.

    Cheers!

  2. #2
    Very good friend of the forum maverik35's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Debian land
    Posts
    734

    Default Re: changes to xorg.conf not taking effect upon reboot?

    Could you please post the Xorg.conf?

  3. #3
    Just burned his ISO
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    3

    Default Re: changes to xorg.conf not taking effect upon reboot?

    Thanks maverik35 for taking a look. Below is my xorg.conf with the options added to the generic mouse section. I think there was something I ran in terminal at some point early in this effort which indicated that "generic mouse" was being used by the OS, but I can't remember what it was now... Hopefully I'm not just imagining this. Anyway, let me know your thoughts when you have time. Thanks.

    Code:
    # bare-bones XFree86 config to start the server in probe-only mode
    Section "Files"
    	FontPath	"/usr/share/X11/fonts/misc"
    	RgbPath		"/etc/X11/rgb.txt"
    EndSection
    Section "ServerFlags"
    	Option "AllowMouseOpenFail"
    EndSection
    Section "Module"
    	Load	"bitmap"
    	Load	"dbe"
    	Load	"ddc"
    	Load	"extmod"
    	Load	"freetype"
    	Load	"int10"
    	Load	"record"
    	Load	"vbe"
    EndSection
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Generic Keyboard"
    	Driver		"keyboard"
    	Option		"CoreKeyboard"
    	Option		"XkbRules"	"xorg"
    	Option		"XkbModel"	"pc104"
    	Option		"XkbLayout"	"us"
    EndSection
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Generic Mouse"
    	Driver		"mouse"
    	Option		"CorePointer"
    	Option		"Device"		"/dev/input/mice"
    	Option		"Protocol"		"ImPS/2"
    	Option		"FingerLow"		"1"
    	Option		"FingerHigh"		"1"
    EndSection
    Section "Device"
    	Identifier	"Generic Device"
    	Driver		"::DRIVER::"
    EndSection
    Section "Monitor"
    	Identifier	"Generic Monitor"
    	Option		"DPMS"
    EndSection
    Section "Screen"
    	Identifier	"Default Screen"
    	Device		"Generic Device"
    	Monitor		"Generic Monitor"
    	DefaultDepth	24
    	SubSection "Display"
    		Depth		1
    		Modes		"1024x768"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		4
    		Modes		"1024x768"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		8
    		Modes		"1024x768"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		15
    		Modes		"1024x768"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		16
    		Modes		"1024x768"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		24
    		Modes		"1024x768"
    	EndSubSection
    EndSection
    Section "ServerLayout"
    	Identifier	"Default Layout"
    	Screen		"Default Screen"
    	InputDevice	"Generic Keyboard"
    	InputDevice	"Generic Mouse"
    EndSection

  4. #4
    Senior Member VulpiArgenti's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    lost
    Posts
    174

    Default Re: changes to xorg.conf not taking effect upon reboot?

    From struggling with this in the past, I think I remember that these settings are now controlled by HAL/udev. If you don't want to become an expert in these, the more pragmatic approach is to put your synclient commands in a bash script, and auto-run it each start-up.

  5. #5
    Just burned his ISO
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    3

    Default Re: changes to xorg.conf not taking effect upon reboot?

    VulpiArgenti,

    Actually, that's exactly what I've done in the mean time.
    I figured there must be a better or more appropriate method, but if it requires a bunch of research and learning for little benefit, I think I'll just stick with the bash script like you suggest.

    Thanks!

  6. #6
    Very good friend of the forum maverik35's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Debian land
    Posts
    734

    Default Re: changes to xorg.conf not taking effect upon reboot?

    Indeed my friend Vulpi, excelent approach: evdev is the xorg input driver, the kernel uses the evdev to access input devices. The evdev "is an event informant" to the kernel, jus to put it is some perspective.

    As a matter of fact you can check the /dev/input folder and you can see all the events (input events)...

    Hubbard, Did you created the xorg.conf?

    See if you have the /usr/share/X11/xorg.conf.d
    In there you have a evdev.conf, edit it, but before you try to do something with it, back it up...

    If so, you need to work with it, and perhaps you created a xorg.conf and moved it.

    Please, let us know...
    Last edited by maverik35; 05-01-2012 at 01:59 PM.

Similar Threads

  1. xorg.conf looks empty ?
    By capron in forum Beginners Forum
    Replies: 6
    Last Post: 01-17-2010, 10:30 PM
  2. xorg.conf gui editor
    By ptrakk in forum OLD BT4 Feature Requests
    Replies: 2
    Last Post: 04-24-2009, 01:01 PM
  3. changes to xorg.conf not saving on usb?
    By packetjones in forum OLD Newbie Area
    Replies: 8
    Last Post: 03-09-2009, 05:01 PM
  4. Using a custom xorg.conf
    By Sp|kE in forum OLD Newbie Area
    Replies: 0
    Last Post: 12-12-2008, 04:39 AM
  5. could anyone please tell me where the xorg.conf is
    By keopsitou in forum OLD Newbie Area
    Replies: 3
    Last Post: 11-02-2007, 03:32 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •