Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: NeXpose is running in maintenance mode!!

  1. #1
    Senior Member skull2006's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    In my skull
    Posts
    125

    Question NeXpose is running in maintenance mode!!

    Hi,

    i have install NeXpose and i follow the steps very goood but when i try login to NeXpose it show me these lines below:
    NeXpose is running in maintenance mode, which enables it to perform necessary internal tasks or to recover from the critical failure of one or more of its subsystems. You will not be able to run scans or generate reports while NeXpose is in maintenance mode.

    and after i make login it show me this :
    Database initialization failed : Error starting PostgreSQL: java.io.IOException: Cannot run program "/opt/rapid7/nexpose/nsc/nxpgsql/pgsql/nxpgsql": java.io.IOException: error=13, Permission denied

    so i need your help guys....

  2. #2
    Administrator sickness's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Behind the screen.
    Posts
    2,921

    Default Re: NeXpose is running in maintenance mode!!

    There's a thread on this ... please use search, I've seen someone having the same problem and the solution to that problem here.

    http://www.backtrack-linux.org/forum...track-4-a.html
    Back|track giving machine guns to monkeys since 2007 !

    Do not read the Wiki, most your questions will not be answered there !
    Do not take a look at the: Forum Rules !

  3. #3
    Super Moderator Archangel-Amael's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Somewhere
    Posts
    8,012

    Default Re: NeXpose is running in maintenance mode!!

    Go to the nexpose Rapid7 community website and join their mailing list. There is a fast turn around on issues and they are the experts on the product. After you get a response and would like to share it here then feel free to do so.
    Otherwise you may get misleading, or worse information that will actually frustrate you rather than help.

  4. #4
    Good friend of the forums spawn's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    280

    Default Re: NeXpose is running in maintenance mode!!

    I had this problem,
    I sended an e-mail to resquest another key, and works to me

  5. #5
    Senior Member skull2006's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    In my skull
    Posts
    125

    Default

    Quote Originally Posted by sickness View Post
    There's a thread on this ... please use search, I've seen someone having the same problem and the solution to that problem here.

    http://www.backtrack-linux.org/forum...track-4-a.html
    Thank you for your post i try this post NeXpose Community - Common Errors - Rapid7 Community Portal
    but no luck.

    Quote Originally Posted by spawn View Post
    I had this problem,
    I sended an e-mail to resquest another key, and works to me
    I will try it.. thank you

    Quote Originally Posted by Archangel-Amael View Post
    Go to the nexpose Rapid7 community website and join their mailing list. There is a fast turn around on issues and they are the experts on the product. After you get a response and would like to share it here then feel free to do so.
    Otherwise you may get misleading, or worse information that will actually frustrate you rather than help.
    okay i will try next time but for you now take this lines below maybe you will find how to help me:

    root@skull:/opt/rapid7/nexpose/nsc# ./nsc.sh
    Checking for available jvms
    Validating jre in directory _jvm

    OS information
    ------------------------------------------------------------
    Current directory: /opt/rapid7/nexpose/nsc
    User name: root
    Computer name: skull
    Operating system: Ubuntu Linux 8.10
    Total memory: 3101268 KBytes
    Available memory: 2458192 KBytes
    CPU speed: 1000MHz
    Number of CPUs: 2
    Super user: true
    JVM started: Sat Jun 26 20:16:06 CEST 2010
    JVM uptime: 2 seconds
    Checking graphics environment...
    OK
    PATH: /opt/kde3/bin:/opt/kde3/games:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/game
    s:/opt/oracle/instantclient_10_2:/opt/oracle/instantclient_10_2
    The Java virtual machine is exiting with code 0
    Using jre at _jvm
    PATH: /opt/kde3/bin:/opt/kde3/games:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/game
    s:/opt/oracle/instantclient_10_2:/opt/oracle/instantclient_10_2
    Logging to file /opt/rapid7/nexpose/update.log
    Checking for available jvms
    Validating jre in directory _jvm

    OS information
    ------------------------------------------------------------
    Current directory: /opt/rapid7/nexpose/nsc
    User name: root
    Computer name: skull
    Operating system: Ubuntu Linux 8.10
    Total memory: 3101268 KBytes
    Available memory: 2455768 KBytes
    CPU speed: 1000MHz
    Number of CPUs: 2
    Super user: true
    JVM started: Sat Jun 26 20:16:09 CEST 2010
    JVM uptime: 0 seconds
    Checking graphics environment...
    OK
    PATH: /opt/kde3/bin:/opt/kde3/games:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/game s:/opt/oracle/instantclient_10_2:/opt/oracle/instantclient_10_2
    The Java virtual machine is exiting with code 0
    Using jre at _jvm
    PATH: /opt/kde3/bin:/opt/kde3/games:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/game s:/opt/oracle/instantclient_10_2:/opt/oracle/instantclient_10_2
    NSC 2010-06-26T18:16:12 Logging initialized (system time zone is Europe/Rome)
    NSC 2010-06-26T18:16:12 initializing JDBC drivers
    NSC 2010-06-26T18:16:12 NeXpose is running interactively under super-user: root
    NSC 2010-06-26T18:16:12 System memory: 3028MB total (2372MB free)
    NSC 2010-06-26T18:16:12 System speed: 2000MHz (x2)
    NSC 2010-06-26T18:16:13 Running first-time configuration
    Server 2010-06-26T18:16:13 r7lic35288.lic: invalid license file.
    Nexpose 2010-06-26T18:16:13 Configuring PostgreSQL installation in /opt/rapid7/nexpose/nsc/nxpgsql
    PostgresInst2010-06-26T18:16:13 Verifying permissions on /opt/rapid7/nexpose/nsc/nxpgsql
    PostgresInst2010-06-26T18:16:13 Verifying disk space on /opt/rapid7/nexpose/nsc/nxpgsql
    PostgresInst2010-06-26T18:16:13 Could not determine nxpgsql daemon status. Continuing installation....
    PostgresInst2010-06-26T18:16:13 Adding service user nxpgsql
    PostgresInst2010-06-26T18:16:13 Added service user.
    PostgresInst2010-06-26T18:16:13 Recursively changing ownership of /opt/rapid7/nexpose/nsc/nxpgsql to nxpgsql
    PostgresInst2010-06-26T18:16:14 Setting file permissions
    PostgresInst2010-06-26T18:16:14 Changing permissions of directory '/opt/rapid7/nexpose/nsc/nxpgsql' to go+x
    PostgresInst2010-06-26T18:16:14 Changing permissions of directory '/opt/rapid7/nexpose/nsc' to go+x
    PostgresInst2010-06-26T18:16:14 Changing permissions of directory '/opt/rapid7/nexpose' to go+x
    PostgresInst2010-06-26T18:16:14 Changing permissions of directory '/opt/rapid7' to go+x
    PostgresInst2010-06-26T18:16:15 Changing permissions of directory '/opt' to go+x
    PostgresInst2010-06-26T18:16:15 Changing permissions of directory '/' to go+x
    PostgresInst2010-06-26T18:16:15 Successfully set file permissions
    PostgresInst2010-06-26T18:16:15 Changing permissions of directory '/opt/rapid7/nexpose/nsc/db' to go+x
    PostgresInst2010-06-26T18:16:15 Postgres data directory already exists. Cleaning up. /opt/rapid7/nexpose/nsc/nxpgsql/nxpdata
    PostgresInst2010-06-26T18:16:15 Creating data directory in /opt/rapid7/nexpose/nsc/nxpgsql/nxpdata
    PostgresInst2010-06-26T18:16:15 Setting permissions on data directory /opt/rapid7/nexpose/nsc/nxpgsql/nxpdata
    PostgresInst2010-06-26T18:16:15 Initializing PostgreSQL database
    PostgresInst2010-06-26T18:16:24 initdb was successful
    PostgresInst2010-06-26T18:16:24 Setting Postgres to start automatically upon system boot
    Nexpose 2010-06-26T18:16:24 NSC DN is CN=NeXpose Security Console, O=MyCO
    Nexpose 2010-06-26T18:16:24 Generating certificate for CN=NeXpose Security Console, O=MyCO...
    Self-signing certificate!
    Marking self-signed certificate with CA attributes!
    Nexpose 2010-06-26T18:16:29 Creating NSC config for database type postgresql
    Nexpose 2010-06-26T18:16:29 Activating product for the first time...
    AU-BDE60169D2010-06-26T18:16:29 initializing update engine for BDE60169D41CCFCDECB11290EE8510928152E053...
    AU-BDE60169D2010-06-26T18:16:29 Establishing HTTP connection with updates.rapid7.com via proxy (updates.rapid7.com:80)...
    Nexpose 2010-06-26T18:16:33 Failed to activate product.
    Nexpose 2010-06-26T18:16:33 com.rapid7.updater.UpdateException: Product activation failed (License cannot be activated. Please contact support.)
    at com.rapid7.updater.A.activateLicense(Unknown Source)
    at com.rapid7.updater.HttpProxyUpdateClient.activateL icense(Unknown Source)
    at com.rapid7.updater.UpdatePackageProcessor.activate License(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.FirstTimeConfigurator.C(Unk nown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.FirstTimeConfigurator.confi gure(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.?(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.?(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.?(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.run(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.main(Unknown Source)
    Caused by: com.rapid7.updater.UpdateException: License cannot be activated. Please contact support.
    at com.rapid7.updater.A.A(Unknown Source)
    at com.rapid7.updater.A.F(Unknown Source)
    ... 10 more

    Nexpose 2010-06-26T18:16:33 NSC DN is CN=NeXpose Security Console, O=MyCO
    postgresql 2010-06-26T18:16:33 Starting up postgresql DB system
    postgresql 2010-06-26T18:16:34 Nexpose PostgreSQL service status: 0
    postgresql 2010-06-26T18:16:34 Nexpose PostgreSQL service status: 1
    NSC 2010-06-26T18:16:35 A critical error occured during initialization: java.sql.SQLException: Error starting PostgreSQL: com.rapid7.os.OSException: Could not start the nxpgsql daemon
    at com.rapid7.nexpose.datastore.A.K.E(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.datastore.n.H(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.datastore.n.E(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.datastore.n.E(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.FirstTimeConfigurator.B(Unk nown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.FirstTimeConfigurator.confi gureDB(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.FirstTimeConfigurator.confi gure(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.?(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.?(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.?(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.run(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.main(Unknown Source)
    Caused by: com.rapid7.os.OSException: Could not start the nxpgsql daemon
    at com.rapid7.nexpose.datastore.A.K.A(Unknown Source)
    ... 12 more
    SQLState=null, errorCode=0

    NSC 2010-06-26T18:16:35 Error during server initialization: java.lang.NullPointerException
    NSC 2010-06-26T18:16:35 java.lang.NullPointerException
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.?(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.run(Unknown Source)
    at com.rapid7.nexpose.nsc.NSC.main(Unknown Source)

    NSC 2010-06-26T18:16:35 Shutting down immediately
    NSC 2010-06-26T18:16:35 shutting down config manager
    NSC 2010-06-26T18:16:35 Shutting down database
    NSC 2010-06-26T18:16:35 shutting down logging
    : shutting down console
    NeXpose security console exited with code 0
    root@skull:/opt/rapid7/nexpose/nsc#
    Last edited by Archangel-Amael; 06-26-2010 at 07:30 PM.

  6. #6
    Administrator sickness's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Behind the screen.
    Posts
    2,921

    Default Re: NeXpose is running in maintenance mode!!

    Do you have Java installed ? If I remember correctly it needs Java installed to run.
    Back|track giving machine guns to monkeys since 2007 !

    Do not read the Wiki, most your questions will not be answered there !
    Do not take a look at the: Forum Rules !

  7. #7
    Super Moderator Archangel-Amael's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Somewhere
    Posts
    8,012

    Default Re: NeXpose is running in maintenance mode!!

    Again join the mailing list and post there. It's not that we can't or won't help but you will get better more reliable answers there.
    In the meantime see also Pentest Analytics in regards to your above error "NeXpose security console exited with code 0"

  8. #8
    Senior Member skull2006's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    In my skull
    Posts
    125

    Default Re: NeXpose is running in maintenance mode!!

    Quote Originally Posted by Archangel-Amael View Post
    Again join the mailing list and post there. It's not that we can't or won't help but you will get better more reliable answers there.
    In the meantime see also Pentest Analytics in regards to your above error "NeXpose security console exited with code 0"
    i did what you said and i got this i will try it:
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    I see 2 errors of note:

    AU-BDE60169D2010-06-26T18:16:29 Establishing HTTP connection with updates.rapid7.com via proxy (updates.rapid7.com:80)...
    Nexpose 2010-06-26T18:16:33 Failed to activate product.

    And

    postgresql 2010-06-26T18:16:34 Nexpose PostgreSQL service status: 1
    NSC 2010-06-26T18:16:35 A critical error occured during initialization: java.sql.SQLException: Error starting PostgreSQL: com.rapid7.os.OSException: Could not start the nxpgsql daemon

    For problem 1 I would recommend checking to make sure that the system can make an outbound connection to updates.rapid7.com as the error usually occurs when NeXpose is being blocked from the update server.

    For error 2 it usually happens when NeXpose is installed on a system with Postgresql already running. The daemon will be unable to start because the port (5432) will most likely already be in use.

    Have a look at: NeXpose Community - Common Errors - Rapid7 Community Portal

    Let us know how it goes J

    Ty Bailey
    Manager of Account Services
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  9. #9
    My life is this forum thorin's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    2,629

    Default Re: NeXpose is running in maintenance mode!!

    Did you have a network connection when you installed?
    Nexpose 2010-06-26T18:16:29 Activating product for the first time...
    AU-BDE60169D2010-06-26T18:16:29 initializing update engine for BDE60169D41CCFCDECB11290EE8510928152E053...
    AU-BDE60169D2010-06-26T18:16:29 Establishing HTTP connection with updates.rapid7.com via proxy (updates.rapid7.com:80)...
    Nexpose 2010-06-26T18:16:33 Failed to activate product.
    Nexpose 2010-06-26T18:16:33 com.rapid7.updater.UpdateException: Product activation failed (License cannot be activated. Please contact support.)
    .
    .
    .

    Caused by: com.rapid7.updater.UpdateException: License cannot be activated. Please contact support.
    Why are you reading the install log from the bottom to the top? The more recent messages (bottom) are likely irrelevant if there were earlier error messages (top)....
    Last edited by thorin; 06-30-2010 at 01:09 PM.
    I'm a compulsive post editor, you might wanna wait until my post has been online for 5-10 mins before quoting it as it will likely change.

    I know I seem harsh in some of my replies. SORRY! But if you're doing something illegal or posting something that seems to be obvious BS I'm going to call you on it.

  10. #10
    Super Moderator Archangel-Amael's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Somewhere
    Posts
    8,012

    Default Re: NeXpose is running in maintenance mode!!

    If you can't connect to the update server during the initial run up then it likely your license key has not been activated to your copy.

    Damn I wrote the whole thing and then actually read thorin's post.

    OP again follow my initial advice.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Problem with running iin graphical mode
    By Manijak in forum Beginners Forum
    Replies: 2
    Last Post: 03-04-2010, 01:52 PM
  2. Installing nexpose
    By generaluser123 in forum OLD Newbie Area
    Replies: 1
    Last Post: 01-18-2010, 05:24 PM
  3. Using NeXpose in BT4 Video
    By Archangel-Amael in forum OLD BT4 Videos
    Replies: 0
    Last Post: 12-16-2009, 10:46 PM
  4. Give root password for maintenance
    By sokolum in forum OLD Newbie Area
    Replies: 4
    Last Post: 07-25-2009, 08:53 AM
  5. Running Backtrack2 in Virtualbox Seamless mode
    By mcai8rw2 in forum OLD BackTrack v2.0 Final
    Replies: 0
    Last Post: 05-23-2008, 04:57 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •